Vi kom i kontakt med Niklas Franzén precis i sluttampen av hans tingsmeritering vid Skaraborgs tingsrätt. Efter två år på domarsidan kände Niklas sig manad att arbeta som ombud i tvister och vid avtalsförhandlingar. Jansson & Norin fångade hans intresse och resten är, som man säger, historia.

Att Niklas är en person som inte nöjer sig med att skrapa på ytan märks fort. Detta ledde honom bland annat till att studera företagsekonomi parallellt med juristprogrammet och att dessutom läsa programmering, matematik och ryska vid sidan av.

Intresset för det ryska språket och Ryssland förde honom vidare till utbytesstudier vid Moscow International Higher Business School samt en uppsats på temat “Svårigheter med verkställande av internationella skiljedomar i Ryssland”. Förutom att förkovra sig i företagsekonomi och det ryska språket, förvärvade Niklas under sina utbytesstudier även kulinariska kunskaper. Hans paradrätt är селедка под шубой – “sill i pälskappa”.

Niklas Stockholmskollegor har ännu inte blivit förärade denna gastronomiska upplevelse, men ser dagligen prov på hans sinne för detaljer. Det finns nämligen få människor som under en tunnelbaneresa kan berätta allt från vilken vagn som trafikerar sträckan ifråga, vilken kapacitet den har, när den togs i bruk och vilken modell den snart kommer att ersättas med.

Som ytterligare kuriosa kan nämnas att Niklas är en ypperlig lasergamespelare och, trots att han är född och uppvuxen i Stockholm, en sann ordvitsentusiast vilket får byråns västliga ursprung att pysa av stolthet.

”Jag har länge vetat att jag vill jobba på en byrå med rötterna i Göteborg. Djuridiken handlar ju om så mycket mer än trafikolyckor.”

Om det där med ordvitskunskap är en talang eller en belastning råder det kanske delade meningar om. Men vi är alla rörande överens om att vi har lyckats värva en riktig toppjurist i Niklas, vars kunskaper i den juridiska disciplinen sträcker sig betydligt längre än de om tunnelbanevagnar. Det finns få som levererar så effektivt och med sådan precision som Niklas, vare sig det gäller tvist eller kommersiella avtal. Att Niklas dessutom förgyller våra dagar med diverse kuriosa och skratt är en stor bonus.

Som ni förstår är vi riktigt nöjda med att vi lyckades snärja Niklas i maj förra året. Vi ser fram emot en spännande tid tillsammans!

Niklas Franzén Large